Dagblad van het Noorden - Openbare repetitie Exit Macbeth - NiteNITE
Sluit
Sluit

Dagblad van het Noorden – Openbare repetitie Exit Macbeth

Dagblad van het Noorden bracht gister een bezoek aan de openbare repetitie van EXIT MACBETH, en vatte de middag kort maar krachtig samen: “leipe shit ouwe”!

“Het is boven de dertig graden op de donderdagmiddag, maar dat verhindert niet dat de tribune in de Machinefabriek nagenoeg vol zit. Artistiek leider Guy Weizman zegt zich er altijd over te verbazen dat er zoveel mensen komen kijken tijdens de openbare repetities. ,,Repeteren is saai.” Om te zien bedoelt hij. Maar, zo weet hij, het is nodig om er uiteindelijk iets moois van te maken.

Heel veel tijd is er niet meer om EXIT Macbeth vorm te geven. Op 10 september is de uitverkochte première in de Groningse Stadsschouwburg. Niemand lijkt zich deze middag zorgen te maken over of het allemaal wel gaat lukken. De in Wenen wonende Jana Vetten niet en ook de Duitser Jan-Christoph Gockel oogt relaxed.

Leipe shit ouwe
De twee regisseurs werken voor het eerst samen en geven nu voor het meekijkende publiek aanwijzingen aan de vijf danseressen van het NNT. Zij hebben het als heksen niet gemakkelijk met de opgezette dieren (met dank aan Michael Pietsch) die als poppen met touwtjes een tweede leven krijgen. Met de vos lukt het uiteindelijk een bizar beeld neer te zetten, maar met het kameroenschaap Rupert in combinatie met danseres Sarah Janneh wordt dat nog overtroffen. Leipe shit ouwe.

Wat dit met de kortste tragedie van William Shakespeare te maken heeft? Goede vraag. Regieassistent Ludy Golstein legt uit dat het werk van de Engelsman alleen ter inspiratie dient. De voorstelling komt vrijwel geheel spelenderwijs in het repetitielokaal tot stand. En mocht er af en toe een quote uit Macbeth voorbijkomen, dan zal dat zeker niet in de juiste context zijn. Kennis van Shakespeare is niet nodig.

Geen alfaman die over lijken gaat
Wie zich afvraagt waar Macbeth blijft, kan trouwens lang wachten op zijn komst. Hij zal niet komen. Vandaar inderdaad, EXIT Macbeth . Geen mannelijke hoofdrol of held ditmaal, geen alfaman die over lijken gaat. Nee, nu draait het volledig om heksen die overigens ook in Shakespeares stuk een rol spelen. En ondertussen speelt de natuur (in relatie tot de mensheid) een hoofdrol. En begrijpen we het goed, gaat de natuur in verzet tegen het geweld van de mens? Jazeker. Hoe dat uitpakt, zonder dat er dus een man als Macbeth aan te pas komt, is over een paar weken in het hele land te zien.”

exit macbeth

Tekst: Peter van der Heide
Beeld: Nienke Maat

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn?

Nooit meer iets missen
Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.